1883

`посластичар

Посластичар је широка делатност у којој се припремају намирнице биљног и животињског порекла како би се добили посластичарски производи- колачи, торте и друге посластице. Током школовања стичу знања и вештине за посластичара за које их оспособљава веома стручан и маштовит наставни кадар у оквиру стручних предмета који се реализују у специјализованом и добро опремљеном посластичарском кабинету у школи и у посластичарницама у којима се реализује практична настава.

У првој години ученици стичу основна знања о струци науче да праве преливе, кремове и теста. У другој години кроз часове теоријске и практичне наставе (која се изводи у школској радионици и посластичарницама) ученици се оспособљавају за припрему торти, ролата, шнитова, сладоледа и других посластица. У трећој години ученици су оспособљени за бројна такмичења која их очекују и без тешкоћа знају примене стечено знање у изради чајних пецива, парфеа, пудинга, декорација.

Након завршеног школовања могу да се баве малом привредом и да покрену сопствени бизнис у прављењу посластица, али могу да наставе и школовање у области гастрономије и угоститељства.