Републичко такмичењe угоститељско – туристичких школа Србије

Републичко такмичењe угоститељско – туристичких школа Србије

XVII Републичко такмичење угоститељско–туристичких школа Србије у куварству, посластичарству и услуживању, са практичном наставом, за ученике трећег степена стручне спреме,  одржано је од 13 до 15. маја 2021. године на Палићу, у ресторану „ Мала Гостиона“ и у Хемијско–техничкој школи у Суботици.

На такмичењу је учествовало петнаест  школа, што је далеко мање у односу на претходне године, због епидемиолошке ситуације у земљи. Теоријско и практично знање показали су посластичари, кувари и конобари. Наша школа такмичила се у две дисциплине: „Услуживање“ и „Посластичарство“. Ментори Виолета Добросављевић („Услуживање“) и Светлана Стојшић („Посластичарство“) биле су и чланови комисије за оцењивање. Рад наших ученика оцењивала је резервна комисија.

Ученица наше школе, Драгана Танасковић, освојила је друго место и сребрну медаљу у дисциплини „Посластичарство“. У првом делу, на тесту теоријског знања из целокупног  градива, ученица је освојила 37 бодова, за три бода мање од првопласираног, због чега је изгубила прво место. Други део такмичења био је практичан, где је Драгана показала све своје умеће и знање у изради модерне посластице од вишње и освојила максималан број бодова, а самим  тим и додатне бодове на пријемном испиту при упису у Високу хотелијерску школу у Београду.

На такмичењу је учествовао и ученик Шамуел Јо, који се такмичио у дисциплини „Услуживање пословног ручка“, и освојио пето место. Његова наставница Виолета Добросављевић задовољна је постигнутим успехом, јер је ове године конкуренција била изузетно јака.

Поред  развијања такмичарског духа, професионалног усавршавања и дружења,  ученици – такмичари, заједно са својим наставницама, вратили су се пуни утисака, посебно задовољни и захвални зато што је директор Школе обезбедио услове какви доликују за одлазак на Републичко такмичење.

Извештај поднела

Светлана Стојшић Грујичић